Äta känguru?

Äta känguru?

Sverige har invaderats av australiensare. Det är i alla fall så det känns. När man är ute på stan hör man den engelska dialekten överallt, och man börjar ju undra vad det beror på. Varför vill dessa Australiensare vara i Sverige? Vad är det vi har som inte de har? Antagligen är svaren olika beroende på vem man frågar, och sanningen är ju att vi svenskar gärna reser till Australien också.

Middag med Australienskt tema

Just eftersom det har blivit någon typ av connection mellan länderna, har vi tagit fram det perfekta sättet att anordna en australiensisk temamiddag. Allting ska vara i ausie-anda, från mat till vin. Kanske kan lite Australisk mat med studs vara någonting? Någonting som är väldigt vanligt i Australien är kängurur, och de kan liknas med svenskarnas förhållande till rådjur. Främst för att det finns många av dem – och då behövs en viss avskjutning, men samtidigt är de lika söta som Bambi, och då är det många som avstår från att äta dem. Men i Australien är kängurur en stor plåga. I trådgårdarna i Canberra är de lika vanligt som i Stockholms förorter.

Kängurukött påminner också om rådjurskött, med skillnaden att det är grövre köttrådar och smakar lite mer äg. Men det är gott att serveras både marinerat och grillat, som köttbullar, gravat med madeiravin, enbär och timjan som förrätt. Det fungerar också ugnsstekt med kantarellsås. I Sverige är det självklart svårt att få tag på kängurukött, men det går – och här kommer ett fantastiskt recept att ha till temamiddagen:

Ugnsstekt känguru med potatiskaka, mangold och shitakesvamp

Du behöver:

  • 600 g kängurukött
  • Pinjenötter
  • Pumpakärnor
  • 2 potatisar
  • Ett ägg
  • 2 dl strimlad mangold
  • Honung
  • Shitakesvamp
  • 6 st körsbärstomater

Så här gör du: 

  • Pensla köttet i matolja och grilla. Salta, peppra och ställ in i ugnen på 175 grader. Tag ut efter 10-12 minuter.
  • Rosta nötter och pumpakärnor i en torr panna, salta.
  • Skala och riv potatisar och pumpa. Blanda med ägg, salt och peppar.
  • Forma 4 potatiskakor och stek i olivolja tills de blir gyllenbruna.
  • Fräs mangolden i olja, tillsätt honung, salt och peppar
  • Stek svampen i smör, salta och peppra. Vänt till sist ner tomaterna.

Lägg sedan upp en potatiskaka på varje tallrik med mangold och svampblandning på. Skär köttet i skivor och lägg runt. Strö pinjenötter och pumpakärnor samt gräslöksstrån över. För att få till en riktigt bra temamiddag bör du servera en australiensisk efterrätt. Kanske Pavlova marängtårta eller trifle med jordubbsgelé? Ett riktigt gott vin behövs ju såklart också till middagen. Shiraz från Australien är ett gott vin som passar till maten. Som en sista detalj är det alltid kul om man har lite australiensk musik i bakgrunden. John Butler, Warren Ellis, Lisa Gerrard och Rick Springfield är några australiensare musiker som kan fungera.