Märkning av kött även på restauranger


Konsumentminister Per Bolund och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skrev den 21 december en debattartikel i Expressen som sedan Regeringskansliet lade upp på sin webbsajt som handlar om att det är dags att märka upp kött även på restauranger precis som man idag redan gör i matbutiker. 

korIntresset för mat har ökat bland svenskarna under en lång tid, det produceras matlagningsprogram och kokböcker som aldrig tidigare. Besöker man Restauranger Stockholm på www.restaurangerstockholm.nu ser man att listan på nischade restauranger blivit allt längre och väldigt många specialiserar sig mot just kött. Debatten den senaste tiden handlar om vårt klimat och vilken miljöpåverkan vårt köttätande egentligen har. Att alla övergår till vegetarisk kost är knappast en hållbar lösning av flera anledningar, även om minskat köttätande vore att föredra, men att ställa krav på köttet är däremot mer realistiskt och något man kan fråga sig varför vi inte gjort tidigare. Sedan flera år måste livsmedelsbutikerna upplysa om var köttet kommer i från som de säljer i butikerna, det kravet har dock inte restauranger och den konsument som exempelvis vill undvika kött som fått för mycket antibiotika eller inte vill stå bakom att äta kött från djur som inte haft det bra har ingen möjlighet att göra det valet i dagsläget.

I debattartikeln föreslår Bolund och Bucht att det tas fram en frivillig modell för att upplysa matgästerna om vilket ursprungsland köttet på tallriken har, det vill säga att de behöver inte upplysa om det men det vore bra om det gjordes och om en restaurang inte väljer att skriva ut det, så kan konsumenten nästan förutsätta att det inte varit ett välmående djur. På så sätt hoppas de att konsumenterna kommer driva restauranger till att skriva ut ursprungslandet annars kommer de tappa kunder. Men skulle det inte få någon påverkan är de även beredda att gå längre och kanske göra upplysningen tvingande.

Märkningen är självklart en konsumentfråga men även en mer långsiktig klimatfråga, om ingen vill bidra till att äta sämre kött i framtiden så kommer jordbruket tvingas ändra sin djurhållning och i längden kommer det bli bättre för miljön om djuren har det bra och djurfabriker minskas.