Matinspiration från fjärran

Vi skrev tidigare här i bloggen om att man numera lätt kan göra sin egen kokbok. I den är det lätt att samla alla sina favoritrecept och sedan ha det printat och lättläst att ta till i köket. För att få inspiration till kokboken kanske matresor runt om i Europa kan vara en bra idé? 

Hur ska man få inspiration till att utöka sin receptsamling? Är det inte en bra idé att genom resor och exotiska smakupplevelser närma sig nya rätter och drycker? Det tycker i alla fall vi och läser i Svd om några som gjort en resa med mat för alla sinnen.

Matinspiration från Madrid

kokbok mindreI Spanien är matkulturen annorlunda – inte bara när det gäller maträtter men även mattider. Man äter senare i Madrid än vad man gör i Göteborg till exempel, och man går ut och äter.

Sedan finns det massor av spännande mat och småplock att äta och inspireras av. Spett med oliver, vakelägg och sardeller, fat med Marconamandlar, vitlökskryddad torskfisk i glasbehållare, kycklingfötter och kycklinghjärna samt torr läskande äppelsider och tortillas.

Det är mycket mod och en del vilja man måste vara utrustad med för att prova på allt som finns erbjudet att äta. Att inte tycka om en viss sorts mat sitter förstås mest i hjärnan, vi äter ju inte bara med ögonen utan också med vår förförståelse, uppväxt och erfarenhet.

För de mer kräsmagade finns dock tapas och torr sherry att inmundiga, eller varför inte lufttorkad skinka gjord på svartfotade grisar, uppfödda på ekollon ute i det fria?

Detta är vad personerna berättar om en känd restaurang i hjärtat av Madrid som det rapporteras om i artikeln:

-”80 procent av gästerna beställer cocido madrileño, en traditionell kastiliansk kikärtsgryta som tillagas i lerkanna över glödande kol i fyra timmar och som förutom kikärtor innehåller kyckling, kött och grönsaker. Rätten äts i omgångar där buljong och nudlar serveras först, följt av köttet och grönsakerna. Vi smakar bara buljongen med nudlar och inser att rätten i sin helhet måste vara ordentligt mättande.”