Så tillagar du kött bäst

För att lyckas med en köttbit ska du ha bra koll på innertemperaturen. För att göra det är en kökstermometer det bästa redskapet. Tänk på det inte finns någon universaltemperatur som passar alla köttbitar.

En riktigt bra köttbit kan med fel tillagningsmetod göra köttet både tråkigt och torrt. Innertemperaturen är har en väldigt stor betydelse för konsistensen. En för hög innertemperatur kan ge ett torrare kött och graderna stiger ofta väldigt snabbt på slutet. En bra kökstermometer är bra att investera i om du vill hålla koll på innertemperaturen. Du kan även använda termometern när du lagar annan mat och bakar. En kökstermometer visar den exakta temperaturen vilket minskar risken för att ditt kött ska bli dåligt. En termometer gör det helt enkelt lätt att tillaga kött. Tänk på att olika köttbitar bör ha olika innertemperaturen för att det ska bli perfekt.

Olika tillagningssätt

När du ska tillaga kött ska du tänka på att stekytan är viktig om du vill lyfta fram olika smaker. Du kan tillaga en köttbit på olika sätt. Du kan steka och grilla, ugnssteka eller koka. Även om innertemperaturen är densamma kommer köttet att smaka olika beroende på vilket sätt du väljer att tillaga den. När det kommer till kött är det svårt att säga någon specifik tillagningstid för en viss köttbit. Allt handlar om innertemperaturen men generellt kan du tänka att ju större köttbiten är desto längre tid kommer det att ta och då bör du ha lägre temperatur. Mindre köttbitar tar kortare tid och kan tillagas på högre värme. Kött beter sig även på olika sätt beroende på vilken tillagningsmetod du väljer. Ju mer du tillagar kött desto mer kommer du lära dig om köttets egenskaper. Tänk på att införskaffa det redskap du behöver för att tillaga kött exempelvis en bra stekpanna. Köttet blir tillsammans med andra tillbehör en komplett måltid.