Världens kollektiva ätstörning

Ät inte kött – ät kött – ät lite kött – ät rätt kött. Åsikterna är många, men var finns faktan? Att 1153256-vegetable-shoppingsvenskar vill vara nyttiga och välmående är de flesta nog överens om, men det är inte lätt att leva nyttigt om en inte vet vad som är sant och falskt. 

Länge har de talats om att både mjölk och rött kött är farligt för kroppen – men enligt de senaste rapporterna är det bättre att äta en varierad kost som innehåller allt: kött, mjölk, fisk, grönsaker, frukt, bär. Att enbart äta vegetariskt eller till och med vegansk ska därav inte vara det bästa alternativet. Anna Haug som är professor i näringsfysiologi har flertalet gånger påpekat att det inte är rätt att rekommendera folk att sluta äta kött:

– Det är inte bra. Myndighetens kostråd har alltid varit baserad på att maten vi äter skall uppfylla näringsbehoven, säger hon.

Samtidigt kan en ifrågasätta varför vi måste ha myndigheternas kostråd? Numer går det att hitta information om vad råvaror innehåll och med det kan en ganska lätt lista ut vilken mat som är bäst. Dessutom är det absolut bästa rådet alltid: lagom; lagom mycket kött, lagom mycket socker, lagom stor portion på tallriken. Och sedan är det bara att fylla på med vitaminer och mineraler som bland annat de från vitaepro.com.

Är du ätstörd?

Mathållningen i vårt samhälle – i hela världen – är verkligen ett känsligt ämne där alla har en åsikt. Varför är det så egentligen? Professor Michael Pollan menar på att världens lider av någon typ av kollektiv ätstörning och menar på att folk grubblar och grubblar över vad vi ska äta samtidigt som vi har den värsta kosthållningen i världen. Det är inte sunt. Hur går dina tankar kring mat? Försök att ta ett steg tillbaka och se över om du har en sund relation till maten eller om du konstant strävar mot att äta rätt. Kanske är det sunda att sluta fundera, och bara äta.