Mera kött

Mera kött

Kött i stora lass!

Idag äter svenskar mer kött än någonsin. Allt är tillåtet. Gris. Fågel. Nöt. Och vilt kött. Trots ökad medvetenhet om olika miljöaspekter kring kött och köttindustri verkar fler och fler vilja köpa och laga kött till middag.
 

Matlagningsentusiasterna i landet blir bara fler. Det är inte bara tack vare män som Per Morberg som vi idag ser en enorm kött-hausse i landet. Även om han och många andra har startat tidningar och magasin hängivna åt matlagning de senaste åren är orsak och verkan inte helt säker i det här fallet. Förändringen syns i alla led i matsverige. Idag kan man se att fint kött är ett tecken på bra catering i Stockholm. Är det fågeln eller ägget som kommer först ner i stekpannan? Man skulle lika gärna kunna se sambandet här som att matlagningstrenden med kött är en produkt av något annat. Detta annat är ekonomi. När bensin och frukt och grönt bara stiger och stiger i pris verkar köttet bara bli billigare. Man skulle kunna avfärda köttets låga priser som en produkt av högt konsumenttryck.

Kolla priset!

Men förklaringen ligger djupare än så. Anledningen till att priserna på kött idag är så låga är att produktionskostnaderna pressas. Innan en leverantör eller kött-producent kan pressa sina priser måste de sänka kostnaden. Till skillnad från många andra fält inom handel, förutom kläder, kan man pressa ned priserna på kött avsevärt. Det är ofta bara en fråga om teknik och utveckling som sätter takten för prispressen på kött. Men med lägre priser kommer precis som med kläderna, en lägre kvalité på köttet. Det är inte alltid så att djuren får lida mer där de hålls. Utan ibland kan det handla om att miljön eller etiken får lida. Så fri handel sätter en låg undre gräns för produktionen av kött. Vill man köpa etiskt, ekologiskt och kvalitetsmässigt kött bör man ta en till på prislappen. Billigt är inte alltid bra!